Kendi kendine giden arabalar geliyor

Teknoloji/20 Ekim 2011 Perşembe
Kendi kendine giden arabalar geliyor
Kendi kendine giden arabalar geliyor
Çok yakında arabanızı binip, yorulmadan kolayca işe, tatile ve istediğiniz her yere gidebileceksiniz. Çünkü artık kendi kendine yol alabilen otomobiller geliyor.

BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, Google'ın kendi kendine giden arabası yol üzerindeki engellerin pozisyonlarını ve kendisinin nerede olduğunu anlamak için çeşitli sensörlere sahip.

Arabanın üzerinde dönen LIDAR (Işık Tespit ve Düzenleme) lazer tarayıcı bulunuyor. Bu cihaz görünmez 64 ışın yayıyor ve etraftaki objelere çarpıp gelen ışınlar sayesinde arabayla objeler, diğer arabalar arasındaki mesafeyi ve zamanı tahmin ediyor. LIDAR sistemi arabadan yaklaşık 60 metre uzaklıktaki nesneleri tespit edebiliyor. Daha uzak mesafedeki arabaları, yayaları ve diğer nesneleri ise öndeki, arkadaki ve yanlardaki radar sensörleri belirliyor. Bu esnada, dikiz aynası üzerindeki kamera arabanın çevresindeki nesneleri 3 boyutlu görüntüye dönüştürüyor. Bunlar, daha önce aynı rotada giden araba tarafından kaydedilen detaylı harita verisiyle karşılaştırılıyor. Bu şekilde insansız arabanın durağan trafik ışıkları ve yol işaretlerini tanıması sağlanıyor.

İnsansız araba, bugüne kadar California yollarında 220 bin kilometre kat etti, otoyollarda ve gişelerde bile başarılı oldu. Kendi kendine giden arabalar, kaza riskinin yanı sıra yollarda trafik sıkışıklığını azaltabilecekler.

Stanford Üniversitesi Yapay Zeka Laboratuarı'nın direktörü Sebastian Thrun tarafından Google için geliştirilen bu teknoloji, geçtiğimiz günlerde Amerika'da Nevada eyaletinde yasal olarak kabul gördü.

Teknoloji kategorisinden diğer haberler
Son 3 yılı değerlendirdiğinizde İstanbul'un en başarılı ilçe belediye başkanı kimdir?
Adalar - Mustafa Farsakoğlu / 0%
Arnavutköy - Haşim Baltacı / 1%
Ataşehir - Battal İlgezdi / 0%
Avcılar - Mustafa Değirmenci / 0%
Bağcılar - Lokman Çağırıcı / 2%
Bahçelievler - Osman Develioğlu / 1%
Bakırköy - Ateş Ünal Erzen / 0%
Başakşehir - Mevlüt Uysal / 5%
Bayrampaşa - Atila Aydıner / 1%
Beşiktaş - İsmail Ünal / 0%
Beykoz - Yücel Çelikbilek / 1%
Beylikdüzü - Yusuf Uzun / 2%
Beyoğlu - Ahmet Misbah Demircan / 1%
Büyükçekmece - Hasan Akgün / 0%
Çatalca - Cem Kara / 0%
Çekmeköy - Ahmet Poyraz / 0%
Esenler - Teyfik Göksu / 4%
Esenyurt - Necmi Kadıoğlu / 0%
Eyüp - İsmail Kavuncu / 7%
Fatih - Mustafa Demir / 0%
Gaziosmanpaşa - Dr. Erhan Erol / 0%
Güngören - Şakir Y. Karaman / 0%
Kadıköy - Selami Öztürk / 0%
Kağıthane - Fazlı Kılıç / 7%
Kartal - Altınok Öz / 0%
Küçükçekmece - Aziz Yeniay / 0%
Maltepe - Mustafa Zengin / 0%
Pendik - Salih Kenan Şahin / 1%
Sancaktepe - İsmail Erdem / 2%
Sarıyer - Şükrü Genç / 0%
Silivri - Özcan Işıklar / 0%
Sultanbeyli - Hüseyin Keskin / 0%
Sultangazi - Cahit Altunay / 3%
Şile - Can Tabakoğlu / 2%
Şişli - Mustafa Sarıgül / 2%
Tuzla - Şadi Yazıcı / 6%
Ümraniye - Hasan Can / 2%
Üsküdar - Mustafa Kara / 24%
Zeytinburnu - Murat Aydın / 3%