Sitene Ekle | Arsiv | Iletisim | Anasayfam Yap | Sık Kullanilanlara Ekle
 
SON DAKÝKA   

Gunluk Gazeteler

ÝNTERNET, HASTALARI STRESE SOKUYOR
Ýnternet, hastalarý strese sokuyor
2010-07-26 - 13:17

Fatih Üniversitesi Hastanesi Ýç Hastalýklarý Anabilim Dalý Öðretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koþar, hastalýðý hakkýnda internetten edindiði bilgiler nedeniyle strese giren hastalarý uyardý. Ýnternette týbbi konulardaki bilgi kirliliðine dikkat çeken Koþar, "Hastalýðýnýz ile ilgili bilgiyi doktorunuzdan alýnýz. Ýnternete girdiðinizde hastalýðýnýz ile ilgili bilgi alacaksanýz, lütfen her yazýyý okumayýn. Sahasýnda bilinen ve tecrübeli insanlarýn yazýsýný okumayý tercih edin." dedi.


Fatih Üniversitesi Týp Fakültesi Hastanesi'nin dergisi Yaþama Sanatý'nýn son sayýsýnda Prof. Dr. Ali Koþar'ýn 'Profesör Google.com ve internet hastalýklarý' konulu yazýsýna yer verildi.


Denetlenemeyen internettin, bilgi kirliliði ve yanlýþ yönlendirmelere neden olabildiðine dikkat çeken Koþar, "Herkes eline bir iðne batsa hemen interneti açýp, 'eline iðne batmak' yazýyor. Karþýsýna çýkan yazýlarý okumaya baþlýyor: 'Elime iðne batmýþtý, arkasýndan mikrop kaptým. Doktora gittim. Parça aldýlar. Alýnan parçada aktinomiçes diye bir mikrop üredi. Ýlaç tedavisinden fayda göremedim. Elimi kesmek zorunda kaldýlar.' Baþka birisi yazmýþ: 'Tetanoz oldum, ölümden döndüm. 15 gün hastanede kaldým.' Bunlarý okuyanlar, hemen doktora koþuyor. Bende de bunlar olabilir mi?" diye konuþtu.


ÝTP hastalýðýný da örnek veren Koþar, "Ýnternete girin bakýn, neler yazýyor neler…" ifadesini kullandý. Bu hastalarýn yüzde 70'inin kendiliðinden, yüzde 20'nin ise kortizol tedavisi ile düzeldiðini aktaran Koþar, "Dalak ameliyatý ve diðer ilaç tedavileri yüzde 1 -5 hastada ihtiyaç olur. Hastalýðýn adý aynýdýr ama herkeste hastalýk farklý seyredebilir. Hasta orada, dalak ameliyatý, kötü hastalýklarla iliþkili sayfa sayfa yazýlar okuyor, strese giriyor. Bu hastalarýn dalaðý alýnýyormuþ, diyor. Bir panik, bir sýkýntý, düzeleceði yerde hasta daha da kötü oluyor." dedi.


HASTALAR STRESE GÝRDÝÐÝ ÝÇÝN, TEDAVÝ SONUÇLARI YÜZ GÜLDÜRMÜYOR


Koþar, kolay tedavi edilebilecek hastalarýn, strese girdikleri için tedavi sonuçlarýnýn da yüz güldürücü olmadýðýný söyledi. Hastalarý ikna edebilmek ya da psikolojik olarak rahatlatmak için gereksiz tetkik ve araþtýrmalara gidildiðini kaydeden Koþar, "Milli ekonomimiz zarar görmekte." þeklinde konuþtu.


Hastalara þikayetleri olduðunda doktora gitmelerini tavsiye eden Koþar, þunlarý dile getirdi: "Teþhis konduktan sonra hastalýðýnýz ile ilgili bilgiyi doktorunuzdan alýnýz. Doktorunuz bu konuda sizi mutlaka aydýnlatacaktýr. Ýnternete girdiðinizde hastalýðýnýz ile ilgili bilgi alacaksanýz, lütfen her yazýyý okumayýnýz. Ýnternette saðlýk ile ilgili yazýlarýn kim tarafýndan, niçin yazýldýðý çoðu zaman belli deðildir. Sahasýnda bilinen ve tecrübesi olan insanlarýn yazýsýný okumayý tercih ediniz. Bazý yazýlar bilgi, deneyim ve yetenekten yoksun þahýslarýn ya da bunlarýn çalýþtýklarý kurumlarýn reklam sayfasý olabilmektedir. Bu durumda yazýlana deðil, ne amaçla yazýldýðýna da ayrýca dikkat edilmelidir."




YORUMLAR

Bilim Teknoloji Kategorisine Ait Diðer Haberler

Suya düþen cep telefonu nasýl kurtarýlýr? Firefox kullanýcýlarý dikkat MSN kullanýyorsanýz bu habere dikkat! Bunu görürseniz interneti kapatýn! 7 gezegenli güneþ sistemi keþfedildi Ýlk Türk helikopteri için start verildi Aramayý hýzlandýracak yeni uygulama Devrim niteliðinde iki buluþ 5.7 milyon hane internetli oldu Ýnternet, hastalarý strese sokuyor

Anketler

Son Ýçerikler

En Çok Okunanlar

Çok Yorumlananlar

Bahçelinin onayýyla Peþmergeye kýyak Türkiye-Kazakistan saat 19.00 da Balýkçýlar Vira Bismillah dedi Güneri biz de soruþturacaðýz Tarafa konuþtu: Doðruysa çok vahim Kýlýçdaroðlunun son kozu Baykal Türkiye: 76 - Yünanistan: 65 Þamil Tayyardan MHP bombasý ! Ýhtilaller olmasýn diye evet diyelim Kadir Gecesinin sýrrý
Copyright © 2008-2009 namehaber.com Tüm Hakký Saklýdýr. Yazarlar yazýlarýndan kendileri soromludur. Yazýlar izinsiz alýnamaz,yayýnlanamaz.